Våren er her

Det grønnes på enga, men i skogen finnes det ennå litt snø. Har fått ut fullgjødsel på 180 da som skal beites, men resten av jordveien får ligge litt til det er skikkelig tørt. Vannet må trekke nedover for å ha best effekt av gjødsla. Det er meldt fint vær fremover, så jeg regner med at den jobben er unnagjort i løpet av kommende uke (19).

Møkkjellern er under omrøring. En traktorkompressor rører opp kagger som har dannet seg, en traktorpumpe rører i tillegg tilsammen med en våtkomposterpumpe på 13 kw. Ca 800 m2 skal ut, helse i hver dråpe. Regner med 5 dagers kjøring. En nabogutt skal ta kjøringa, rekker ikke alt selv. Møkkjøriga må skje når det har blitt skikkelig grønt, ellers risikerer man å drepe enga. Om en uke regner jeg med at vi kan begynne. Møkk er noe dritt. Det kan vi skrive under på som må ta vare på den: 3 traktorer, en kompressor og to pumper er i sving for å få tatt vare på den. Det er raske 6-700.000,-, bare for dette. Det er når man ser slike tall at man synes præridrift burde være det eneste fornuftige. Men... hva skal vi gjøre da ???

Kalvingen har begynt. Første kua kalvet i forigår. Ingen problemer, merkingen gikk bra, en fin-fin kukalv. Nå er det 36 kalvinger igjen. Har fremdeles ikke fått tak i hjelp som har erfaring i mangfoldig dyrehold. Klarer meg nok alene, men blir det kalvevansker er jeg i beit umiddelbart. Så jeg håper at vi får tak i noen snart.

Dagene blir lange nå, fra 0600 til 2100 hver dag, men med gode matpauser og en times søvn etter middagen. Men jeg klager ikke. Alt fungerer, og trenger jeg to hender til så har jeg pensjonist-naboen, han Kristian. Bjørnar, som skal kjøre møkk, hjelper til når han har fri fra militæret i helgene. Han har søkt om velferdsperm en uke. Håper han får det, så det ikke blir krise her.

Hos sauene har det vært opphold i lammingen, men tror det kommer mange samtidig om noen dager. Bingene er klare, så bare kom...

Gjør ellers i stand til purkene som vi får ca. 9. mai. Det er mye tilrigging når man bruker samme huset til tre forskellige dyreslag. Arbeidsomt, men rasjonelt så lenge man har ork.

Dere lurer vel på hvordan det går med ekornungen? BARE BRA!! Thorun driver på med den, hun er blitt rene ekornproffen. Doffen, som han heter, vokser bra, spiser bra og har begynt å gnage på brødskorpe og nøtt. Men utenom spisetidene som er hver 3. time nå, sover han veldig mye. Men han har begynt å klatre litt i fugleburet som han holder til i. Det må han nok noen dager til, ellers er jeg redd for at bikkja vår, Theo Umulius, tar knekken på den. Han er skikkelig sjalu på den. Det er i hvertfall fryktelig artig å ha fått Doffen til å leve.

Nå er det sen søndagskveld, det tok sin tid å få satt seg for å skrive nytt brev. Men dere kjønner at det er mye å ta fatt på nå.

Ha en god natt,

hilsen fra oss på Snippen. 

Nyfødt

 

Ekornunge

 

Matmor

 

Matmor

 

Norsk Gardsmat
Norsk Gardsmat

Tilbake