Varme dager,
kalde netter....

Det er lenge siden siste brev, men tiden strekker ikke til. Dagene er fremdeles lange, er sjelden ferdig før 2100, til sengs kommer man rundt midnatt. Om natta er det opp en gang for å se etter purker og sauene, så er det på`n igjen ca 0600. Men sover litt etter middagen, det redder dagen.

Nå er klokka snart 2300, 21. mai. Passet på ei purke som nettopp har fått 11 unger. Alle kom uten problemer av noe slag. Hadde ikke behøvd å se etter i det hele tatt. Men den som kom dagen før var det verre med. Kl. 0400 hadde den fått 10 stykker. Gikk å la meg da, det var kalt, bare 2.5 grader, jeg var trett og frøs. Men så kom det 7 til. To levde, 5 var døde. To av de lå døde i posen, men tre var trolig døde ved fødselen . Men 12 levende hos ei førstefødende er kjempebra uansett. Nå er det 6 purker igjen som skal grise. På bildet ser dere hvordan vi staller de opp i Våkekonen slik at de ikke skal ligge i hjel ungene. Men etter en uke slipper de ut, da går de fritt resten av livet (til slutten av August).

Må fortelle om "Doffen" nå: Han har fått hus som er plassert i et fuglebur, og som vi har hengt opp i tuntreet. To dager hadde vi han stengt inne, slik at han lærte seg omgivelsene. Så slapp den ut. Nå er han fri som en fugl, men sover i huset sitt når han vil. Thorun gir ham fremdeles flaske, men mandel går også ned med stor appetitt. Tror Thorun har det minst like moro som Doffen, de koser seg like fælt begge to under matseansen. "Onkel" Theo (bikkja vår) har fryktelig lyst på Doffen, men han har nesten lært å la bli han. Doffen er nå rask som et lyn, så med litt pass og hjelp klarer han seg nok. I siste Hjemmet står det en reportasje om et ekorn som skal være i fuglebur når den er ute fordi de som reddet det ikke tør slippe det løs. Håper de leser dette, Ekorn i bur er forferdelig.

Kalv nr. 3 har blitt født, en fin liten "gråtass". Skulle merke den, men mora rente meg overende. Det gikk bra, men det var ingen artig opplevelse. At man blir sein i vendinga når man blir eldre er i hvertfall bevist for mitt vedkommende.

Det er grønt over det hele, men alt for tørt. Må fòre i tillegg på beitet, men siden vi har rundballer nok er det ikke noe probem. Både kuer og kalver koser seg grenseløst i det fine været.

Bekken er det allerede lite vann i, så vi har startet pumpestasjonen slik at fisken får surstoff nok. Halvparten av fisken har vi fått allerede, og resten kommer i de nærmeste dagene. 500 kg med stor fisk skal slippes i dammen for fisking, 250 kg med småfisk går i kummene for å bli fòret frem til rakfiskstørrelse.

Med biene er alt bra, bånnbrett ble skiftet for 3 uker siden og yngelrom nr. to satt på. Nå venter vi på at løvetannen skal blomstre. Kanskje vi  setter  på første honningrom da?

Sauene lammer rett som det er, det er både tvillinger og trillinger som de gamle tikkene får mens åringene får som regel et lam. Men mistet fire lamunger siste uke: En gikk med på beite, to fra et trillingsett ville ikke leve - de var så knøttsmå, og ei tikke var så sint på ungene sine at hun trampet de så stygt at jeg måtte avlive de. Enda så mye arbeid jeg la i å gi de som var utsatt melk fra flaske, det hjalp ikke. Et nytt villsvinkull har det blitt, plutselig var det syv nye krabater som løp omkring. Nå er det en villsvinpurke til som skal ha, men jeg vet ikke når. Litt klekking har det også blitt, men vi holder en lav profil der, rekker ikke med lenger med alt det småtteri både her og der.

Thorun steller blomsterbed og planter, det er mye arbeid som hun har for å få det pent til vi åpner 4. juni. Det er ikke mange dager igjen til det, lurer på om vi blir ferdig med alt til da. Utemøblene er på plass, men det er mye rydding igjen. Men bare været holder så går det nok bra. Sol om dagen og regn om natta...

Nå er det midnatt. Purka har sovnet med alle unger sovende med spenene i kjeften. Etterbyrden har kommet, så det blir ei god natt både for den og meg. I natt skal jeg ikke opp!!

Så må også dere ha en god natt,

Hilsen fra oss på Snippen.

Nyfødte

 

Ekornunge

 

Ekornunge

 

Mor og barn

 

Smålam

 

andevarme

 

Norsk Gardsmat
Norsk Gardsmat

Tilbake