Vel overstått –
|
|||
Det var en fin måned, med temperaturer som både vi og dyra trivdes med. Bare en natt med –17, ellers stort sett rundt -10 grader. Fikk tak i mye flis i høst, så det er veldig kurant å lage god ”seng” til dyra, som de bruker når det passer dem. Men de trives ofte like godt med å ligge i snøen om dagen, mens de trekker inn om natta for å ligge i flis.
Skulle ha slaktet de fleste av rånene, men bestemte meg for å gjøre som i fjor: Lage en egen hamning til rånene til sommeren. Guttegrisenes feriekoloni. Derfor laget vi et eget overvintringsopplegg i traktorgarasjen. Det er i hvert fall et sjeldent syn med villsvin-, minigris-, og landsvinråne i skjønn harmoni. Synd at den store villsvinrånen ikke kan slippes sammen med dem, for han har så skarpe tenner at han lett spretter opp de andre. Vi prøvde, men det var en forferdelig krig. Bare så vidt jeg fikk reddet dem. Har solgt 7 drektige kuer til liv. De hentes til uka. 5 okser til er slaktet, med bra vekter og klasser. Andre klager på fettrekk og dårlige klasser på Hereford-slakt, men jeg synes vi gjør det bra. Man får bare la bli å dytte masse kraftfòr i dem. Det er ikke oksegriser vi skal produsere, men grovfor-kjøtt, passe marmorert og med den rette omega-blandingen, slik det er i naturen. Men så lenge proff-konsulentene lærer opp folk til å produsere kvantitet i stedet for kvalitet, må det bli feil. Det er utrolig hvordan man går proffenes ærend, - som jeg også har gjort det tidligere. Men, har ikke fått færre dyr for det. Kjøpte inn 18 Hereford-kviger. Fine kollete dyr på ca 250 kg levende vekt. De skal bedekkes til høsten. Da skal vi kvitte oss med de siste gamle kuene og alt som er igjen av Limousinblandinger. Skal holde meg til Hereford heretter, de har det fineste marmorerte kjøttet slik jeg bedømmer det, de er snille og har lette kalvinger. Halvparten av verdens kjøttdyr er Hereford, den andre halvparten er alt mellom himmel og jord, det må da være en grunn til det. Villsvin ungpurkene er flyttet tilbake der de ble født. Det var en voldsom gjensynglede med skogen, etter å ha vært på binge i 3 måneder. Om noen dager skal jeg hente en ny råne, og den blir det tøff for. 7 purker og en nykomling blir bråk av, selv om det er en råne. Så sto plutselig en dag Mattilsynet på gården. De hadde fått en telefon fra en som fortalte at jeg hadde solgt Rakørret. Vedkommende visste at vi ikke hadde lov til det (etter å ha hatt lov i over 20 år). Jeg sa bare som sant var, at noen spann har jeg solgt og noen har jeg gitt bort som julepresanger, til sammen 20 spann. Alle har fått beskjed om at jeg ikke har lov lenger (trussel om tvangsmulkt fikk jeg i fjor), men folk vil ha fisken uansett. Og selv om det går mot EØS-regelverk, bryr de seg katta om det! Men fikk bare klar beskjed av mattilsynet at jeg ikke har lov verken å selge eller gi bort. Sånn er loven – ferdig med det. Men det er da litt rart, at jeg har lov å be hvem som helst på en rakfiskmiddag, men å gi bort eller selge til samme person er forbudt. I siste brevet ønsket jeg alle Snippens venner en God Jul, og for sikkerhets skyld også alle andre det samme. Men det hjalp nok ikke… Er fryktelig irritert over vårt byråkrati, som finner seg i alt, uten å kunne eller ville innrømme dispensasjoner fra et regelverk som egentlig er bestemt for matvareindustrien, men nærmest umulig å etterleve for små nisjeprodusenter. Og EØS og EU blir brukt som skjold. Har de da fått hue bare for å ete med det?? Men: Ordnung muss sein... Har spådd en revolusjon til – den mot byråkratiet. Inntil så skjer vil jeg søke trøst i diktet - ”Øvelser i hjemlig
diskriminering” ”Jævla Kontorister, Det er da litt synd på Moen Sykehjem (Elverum) som jeg hadde tenkt å sponse med noen spann rakørret, slik jeg har gjort før om åra. Men nå skal vi spise middag: Hjemmeslaktet kanin - noe dere bare kan drømme om… Om jeg annonserer kaninslakt, så er det vel meg som blir kasta i søppelsjakta. 11. januar Hilsen fra oss på SNIPPEN. |
|