Er det ikke det ene –
så er det det andre…

 7. mars, ny måned, nye problemer.


 

Er lei alt som har med fugleinfluensa å gjøre. Utrolig som de skremmer opp folk. Alle aksepterer at det dør 2000 årlig av vanlig influensa, eller de 100-vis av eldre som dør av underernæring i våre sykehjem. Eller tusentalls unger i fattige land som få bryr seg om. Men når katta stryker med, eller en villfugl, da er det ikke måte på hvor gæli det er. Klart vi må passe på, men allikavæl, det får være grenser. Synes jeg opplever et Elverum i sommer, med ei død and i Glomma. 3 km radius rundt fundstedet som sperresone. Da blir det en lang fellesferie på mange. Hva med gjennomgangstrafikken i alle de fire himmelretninger, hva med museene med sine over 100000 besøkende?

Her har vi flyttet inn både gjess og ender, og det som var for mye er slaktet. Akkurat nå er det ingen synd på dem, så kaldt som det - mer enn minus 20 om natten. Er ikke redd at det kan skje noe med det første uansett, ingen trekkfugl dukker opp før tidligst rundt påske.

5 villsvinpurker er slaktet for å gi plass til strutsen inne. Villendene flyr fritt, men får mat inne. Det får man ikke gjort noe med, da de flakser av gårde så fort man nærmer seg. Men får de mat blir de her, da er det ingen fare for at de skal blande seg med ville villender. Også duene er frie, de bare sirkler rundt gården, ingen fare for kontakt der heller. Og kappflying, det å sende duer 100-vis av km unna for å la de stresse seg hjem igjen, en av de mest perverse sportene som finnes, - det driver vi ikke med. Da er det heller ikke fare for kontakt med andre fugler. Siden vi også er klassifisert som dyrepark, regner jeg med at samme regelverk gjelder for oss som i andre parker: Det er best å fore de som er vant til å få mat. Da holder de seg friske og sterke. Alt annet er dyreplageri.

Har mest tro på at naturen ordner opp selv. Og de som har 1000-vis av høns og kyllinger innendørs har jo allerede sørget for null kontakt med omverden. Ikke såpass som ei flue kommer inn i slike fjøs, ikke en liten solstråle. Og nå kan de fortsette med den etter mitt syn dyreuvennlige matproduksjonen, ingen tørr protestere nå lenger. T.o.m. på Guantanamo finnes det luftegård…

Ellers er det bare bra med alle andre dyr. Minipurka har fått råne, Villsvin-Emil fikk komme tilbake til sine to ”damer ” slik at det blir unger i førsten av juni når vi åpner (forhåpentligvis) for gårdsbesøk.

De andre guttegrisene bare eter og sover, grynter og fiser, mens de venter på våren. Slipper dem ut på dagen når sola er fremme, og det liker de godt. Den stor Landsvinrånen har vokset noe voldsomt, veier vel 400 kg minst nå. Den skal få gå sammen med smågrisene til våren, det blir litt av et skue. Har bestilt bare kastrater, ellers blir det bare tull når de blir større. Men tenk om det blir funnet en død smittet fugl i nærheten – da blir all gris avlivet umiddelbart, siden de er så nær beslektet med mennesket. Nokså makabert at dyr i et naturlig og dyrevennlig miljø må bøte med livet for å verne det motsatte.

Alle kalver er nå skilt fra sine mødre, med det spektakkelet det pleier å være når mor og barn blir skilt fra hverandre. Tre dagers bæljing er helt vanlig. Men det må til, kuene skal forberede seg på ny kalving, og kalvene må skilles så det ikke blir bedekning for tidlig i søskenflokken. Oksekalvene går nå på tallebinge i låven. Der holder de seg rene og pene til de skal slaktes til jul. Her er det e-coli som stresser oss. Er det ikke det ene så er det det andre…

Om 3 timer bærer det av gårde til Gardermoen og videre til Gran Canaria, Randi er på plass, og bakvakter er tilgjengelig om nødvendig. Nå håper vi bare på litt mildere vær som er lovet. Da er det litt lettere å passe på alt som er å passe på.

Thoruns bursdag feirer vi i varmen, prøver å få til litt overskudd til hun skal til med ny kneoperasjon. Nå er det avklart at protesen er løs. Den må ut igjen og en ny inn. Doktoren sier det blir en stor operasjon, men at det skal bli bra. Håper virkelig på det, etter to år med store plager og masse tabletter.

Vel, tiden nærmer seg.
Ønsker dere alle noen fine soltimer, selv om temperaturen har motsatte fortegn.

Hilsen fra oss på SNIPPEN.


 

 

 

 

 

 

Tilbake