Det var den sommeren…

Lørdag 11. september 2010
 
Kaldeste sommeren siden 1996/97, det synes på besøkstallene - ca. 2500. Etter fintelling mangler det ca. 500. Det begynte så bra, men dabbet av etter midten av juli.
Men så har vi heller ikke brukt noe særlig på markedsføring, da blir det ikke fullt så gæli. Og siden gården med kjøttproduksjon er fundamentet er vi heldigvis ikke særlig sårbar om turistene svikter litt. Om det går litt opp og ned med oss så sitter vi allikevel veldig trygg, selv om vi verken får tilskudd eller sponsing til turismen av noe slag.

Med dyra går det bare bra, ingen flere uhell. Hereford-oksen Ferdinand er sluppet ut 12. august. Kalvingen begynner da etter 17. mai i grønn eng. Men skal slippe ut to ungokser til ca. 20/9. for å avlaste den. 33 kuer kan være i meste laget. Hårek, høylandsoksen, slipper vi ut på ”vinterferie” 3 uker senere. Da blir det nok ingen ”bjørnunger” etter han.

Tenkte å slakte Hårek nå, han er blitt 12 år. Men så er han nå engang kjæledyret på Snippen – så han får leve litt til. Har sluppet en ku opp i bingen hans så han har dameselskap, nå er det slutt på grininga og :-).

Kl. er 20.30: Det høljer ned, igjen. 2 uker siden kom det 100 mm på 2 timer. Har aldri sett så mye vann på bakken. Så vidt et bolighus i nabolaget ikke ble sendt utfor. En hjelpsom man og gravemaskin ble redningen kl. 02 om natten. Julussa gikk 2 meter over normalen.
Dagen etter fant jeg vår pinnsvinfamilie med 3 unger druknet i en kum - da grein jeg. Samtidig som vi hører om flomtragedien i Pakistan – som vi bare registrerer som dårlige nyheter. Ingen tårer. Kan bare riste på hodet over meg selv.

En åker som skulle gjenlegges mistet mye av matjorden i skybruddet, det så ut som 15 mål med steinrøys. Men så fikk vi 10 dager med finvær. Alt er reparert, også myrene fikk vi endelig slått. Det ble nok gammelt fór, men det er da allikevel bedre en halm. Vi får bruke det etter at kalvene er vennet i fra kuene, da skal de allikevel på slankekost.

35 griser er levert til Fatland slakteri i Oslo – ingen er solgt privat. Det ser ut til at den generasjonen som er vokst opp med å kjøpe halv gris til jul blir borte etter hvert. De unge kjøper i smått i butikken. Men - to purker er solgt privat, og flere griser er bortbestilt . Har igjen 20 små - ungene etter purkene - som er ferdig i oktober.

Vi har igjen litt fisk i dammen og har derfor fremdeles åpent i helgene. Håper å få tømt dammen slik at vi kan stoppe pumpene. El - kraft blir nok aldri rimelig igjen, nå skal de investere i både utland og i skog – og vi skal betale!

Våre hjelpere er på plass igjen. Nå er det bare å komme seg ordentlig i vinteren: litt oppussing her og der, litt maling, litt ved, litt slakt og legge rakefisk. En gutt til fra Litauen har fått hybel her og Editas (vaffeljenta) mamma – en dame opprinnelig fra URAL, er på besøk i to uker. Så her er det mye latter og prat om dagen…

Hvordan det går med gårdssalget ? DET RØR PÅ SEG…

Legger ut noen dagens bilder av smådyra. Husbildene er fra vårt hus ved Mjøsa. Der er vi rett som det er og koser oss med å se FEIRING BY NIGHT. Plukker epler, plommer og bær. Men svartsurbæra har fuglene reist med… Bare Casper er så stille der. Han liker seg bedre hjemme – med kaniner og høner som kan buffes på, og Josephine som selskap.

   

Kl. 21.30: Nå er det siste runden – og god natt…

Hilsen fra oss på SNIPPEN


 

Tilbake