17. mai, det er musøra på bjørka...

Gratulerer med dagen!
Torsdag 17. mai 2001

 

Det er nesten en måned siden siste brev, men været har vært strålende lenge, og dagene har vært fra 12-14 timer lange, slik at skrivingen måtte utsettes. I dag regner det, da er det synd på de som har gledet seg til 17. mai med finstas og sol. Men oss passer det bra, fordi vi har gjødslet omtrent halvparten av jordveien, fornyet en del beite og fått ut en del møkk som trenger regn. Behøver nå tre dager med opphold og våronna er ferdig.

De siste 14 vinterdager måtte vi fore bølingen inne, pga. været. Det ga mye ekstraarbeide med strøing og pynting, men nå er det overstått og alle dyr trives ute i det fine været. Selv om det nå regner vil de ikke være inne. Nå nyter de våren. Den første kalven har kommet, men mora er veldig var, og vi har ikke stresset henne med å merke kalven, det er hennes første. Mens vi foret inne passet vi på å sortere unna 6 kuer som er solgt, samt en kalv. De blir hentet i morgen. Resten av kalvene som det ikke var plass til i fjøset er også sortert ut og satt i "arrest". Oksekalvene skal inn, mens alle 23 kvigene skal ut på ei ny hamning som vi nå gjør klar. Det som er igjen nå er 33 kuer, - akkurat passe.

Sauene har lammet ferdig. Det ble bare 5 lamunger. Eselhingsten drepte et trillingssett , og et annet trillingssett døde etter noen dager til tross for hjelp til amming og flaskemat. Men mora nektet å ta seg av dem. Den siste bare tråket hun helseløs slik at jeg måtte avlive den. Men de som lever er fine og store, og skal slippes ut når solen kommer frem igjen.

En masse blodprøver ble tatt av kuene etter pålegg av dyrehelsetilsynet (EØS- krav). Det er ikke lett, da de ikke vil la seg arrestere frivillig. Vi fanger de i fanghekken og setter på grime, for å kunne ta blodprøve i halsen. Da er de voldsom rebelske, og en av kuene kastet kalv dagen etter. Har søkt om erstatning. Synes slikt er helt unødvendig. Hvorfor kan man ikke ta blodprøver rutinemessig på slakteriet? Vi leverer da mange dyr hvert år, der kan de få blod i bøttevis uten av vi risikerer liv og helse.

Det gikk bra med fisken i kummen, bare 6 døde fisker av 450 som overvintret. Nå venter de bare på å bli flyttet til dammen. 1000 nye fisker av pannestørrelse er på plass, de skal slaktes i september og bli rakørret. Noe av det selges også til folk som vil legge sin egen rakfisk. Under rengjøring av kummene fikk jeg tatt bilde av en paddeparring som jeg sender med.

Piggsvinet har nå begynt å spise, men den er treg ennå og kommer sjelden fram. Skal ha den ut i en liten innhegning i dag, kanskje den skjønner at det er vår når den ser sola? Ellers er det tilvekst både her og der: Minigrispurka Sylta fikk et kull på 5 forrige dagen , to kaninkull har sett dagens lys , 2 andunger er klekket og flere står for tur. Dueunger blir det også flere og flere av. Gjør ikke annet fra morgenen til kvelds en å fare rundt og passe og stelle dyr.

Olav har slipt opp igjen de styggeste hagemøblene, en flere dagers jobb bare det. Men så blir det fint også til vi åpner 1. juni. Det som nå står igjen er gjerdereparasjoner, klargjøring til 50 grisunger og 2 drektige purker som kommer om 14 dager, strutsehamnig og diverse småhamninger til alt småtteri. Så skal det males og pyntes etter vinteren. Det blir tøffe 2 uker til vi åpner.

Av sommerhjelp har vi nå også fått to jentunger som skal være her på "aktiv ferie". Men det vi mangler er hjelp i gårdskaféen. Siden de fleste av våre besøkende har medbrakt, er det ganske liten trafikk der slik at man er avhengig av rimelig hjelp, noe som ikke er så lett å få til. Men siden vi driver uten tilskudd og sponsing av noe slag må vi bare være forsiktig - det har vi lært.

Vet dere om noen som kan tenke seg å være her, så si det til dem!

Vel, tid for en runde og så middag. I dag trengte jeg ro, jeg fikk det av været. Så håper vi igjen på sol i morgen, med mange timer å rutte med. Ønsker også alle dere en fin vår.

Hilsen fra oss på SNIPPEN.

 

 

 

 

 

 

Norsk Gardsmat
Norsk Gardsmat

Tilbake